tekst hier

Staatssecretaris Keijzer: ‘Ook grote bedrijven moeten binnen 30 dagen betalen’

‘Ik ben het met MKB- en zzp-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten’, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Keijzer vindt dat naast het MKB, ook de betalingstermijn van grote ondernemingen aan zzp’ers moet worden teruggebracht naar 30 dagen.

Keijzer reageerde met haar uitlatingen tijdens het algemeen overleg van de Tweede Kamer op een brief die MKB-Nederland eerder had gestuurd met de zorgen over oplopende betalingstermijnen. Was er eerst nog een dalende lijn in het aantal dagen dat een factuur werd betaald (36,5 dagen), inmiddels is dit aantal reeds opgelopen tot 41,5 dagen.

Sinds 16 maart 2013 is in de Wet Betalingstermijnen vastgelegd dat de wettelijke betalingstermijn van facturen tussen zzp’ers, bedrijven, overheid en consumenten standaard 30 dagen is. Een langere betalingstermijn mag, mits dat vooraf schriftelijk is overeengekomen. Sinds 1 juli 2017 is bepaald dat grote bedrijven over de betaling van facturen van MKB-bedrijven en zzp’ers maximaal 60 dagen mogen doen. Maar dus alleen als dat vooraf is overeengekomen.

‘Zzp’er is ook een bedrijf’

Keijzer wil nu die maximale betalingstermijn van grote bedrijven aan MKB en zzp’ers terugbrengen naar maximaal 30 dagen. ‘Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen’, zei de minister.

Belangenvereniging ZZP Nederland juicht dat voornemen toe en stelt dat zzp’ers niet anders behandeld moeten worden dan kleine bedrijven. ‘Een zzp’er is ook een bedrijf, vaak een eenmanszaak’, zegt voorzitter Maarten Post. ‘Deze werkenden willen ook op tijd betaald worden. Als je een wet maakt moet je ook groepen benaderen die niet in de wet staan. Zo staat in de wet alleen ondernemingen in de breedste zin van het woord.’