tekst hier

Op 14 april 2020 zou de Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector plaatsvinden, georganiseerd door Platform ACCT, platform voor de arbeidsmarkt in deze sector. Doel van de conferentie met thema Groeicultuur//Cultuurgroei was om met de breed vertegenwoordigde sector in gesprek te gaan over actuele arbeidsmarkt vraagstukken. Als alternatief voor de werkconferentie presenteert Platform ACCT in april en mei een reeks van tien filmpjes over de huidige stand van zaken – maar ook het toekomstperspectief – in de arbeidsmarkt voor de culturele en creatieve sector. De reeks start op 14 april met een live vraaggesprek met Minister van Engelshoven van OCW, die als spreker op de conferentie zou zijn.

Live vraaggesprek met Minister Van Engelshoven
Als kick off vindt op 14 april van 15:15 tot 16:00 uur een live vraaggesprek plaats tussen Minister van Engelshoven en de interim voorzitter van Platform ACCT, Erik Akkermans. Zij bespreken hierin de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector en uiteraard de enorme gevolgen op de sector na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Tijdens het interview beantwoordt de minister ook een aantal ingezonden vragen vanuit de sector. Na het gesprek met de Minister van Engelshoven vindt een kort nagesprek plaats met moderator Kim Coppes, Erik Akkermans en Jan Brands (bestuurslid Platform ACCT). Dit gesprek is te volgen via een livestream op www.platformacct.nl.

Digitale werkconferentie: 10 experts, 3 vragen, 1 toekomstadvies
In korte filmpjes komen experts aan het woord over actuele arbeidsmarktzaken in de culturele en creatieve sector. Hoe houden – of krijgen – we de sector toekomstbestendig en  vitaal? Welke kansen liggen er voor makers om zich bij of om te scholen, te ontwikkelen of een andere (meer rendabele) werkvorm aan te meten? Welke compensatieregelingen zijn er en hoe kun je deze benutten? Welke online initiatieven bieden alternatief aanbod voor kunst en cultuur? Welke alternatieve financieringsbronnen zijn er? Op het programma staan onder meer schrijver en theatermaker Anouk Nuyens, organisatiepsycholoog Aukje Nauta, Roy Cremers (voordekunst) en Digitaal Erfgoed Nederland. De filmpjes worden gemaakt door Daily Shot of Culture en zijn te zien via platformacct.nl, Vimeo, LinkedIn en Facebook.

Voor wie?
De digitale werkconferentie is bedoeld voor alle werkenden in de sector: kunstenaars, creatief professionals, zzp’ers, medewerkers en leidinggevenden bij culturele of creatieve organisaties, bestuurders, beleidsmedewerkers en alle overige geïnteresseerden.

Platform ACCT
Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT) is een initiatief van het complete werkveld ondersteund door het ministerie van OCW en gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland. En opgericht met maar één doel: het gezamenlijk verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Wij willen daarvoor vier stappen zetten: een structurele sociale dialoog tussen werkverleners en werkenden op gang brengen. Betere verdienmogelijkheden voor de sector creëren. Permanente professionele ontwikkeling mogelijk maken. En behoorlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werkenden realiseren. De komende jaren gaat Platform ACCT de initiatieven die zijn voortgekomen uit de Arbeidsmarktagenda verder uitwerken.