tekst hier

Airbnb extra inkomstenbron voor creatieven

Airbnb is een belangrijke inkomstenbron voor creatieven in Amsterdam. Een kwart van de Amsterdamse hosts is werkzaam in de creatieve sector.

Airbnb, de online marktplaats voor privé-accommodaties, is voor veel Amsterdamse creatieven een belangrijke inkomstenbron, blijkt uit gegevens van Airbnb. Een kwart van de Amsterdamse hosts is werkzaam als kunstenaar, filmmaker, artiest, designer of muzikant.
Voor meer dan de helft van deze creatieve hosts is hosten op Airbnb een belangrijke extra inkomstenbron naast het geld dat zij verdienen met het hun beroep. Daarnaast geeft 46 procent van de creatieve hosts aan zonder de extra inkomsten uit Airbnb niet rond te kunnen komen. Van de ongeveer 4500 creatieve hosts geeft meer dan de helft (52 procent) aan dat Airbnb hen helpt om in hun huis in Amsterdam te blijven wonen.

Experiences

Het nieuwe aanbod van Airbnb Experiences – de toevoeging op het platform waarmee hosts activiteiten en ervaringen kunnen aanbieden aan kleine groepen gasten – geeft creatieve hosts ook de mogelijkheid om meer inkomsten te halen uit hun werk als kunstenaar of artiest. Momenteel is bijna de helft van de activiteiten op Airbnb Experiences gebaseerd op culturele of artistieke ervaringen in Amsterdam (45 procent), variërend van live-concerten, fotografie excursies, unieke street art tours en diverse schilder, design en fashion workshops.

Culturele hotspots

Naast het delen van woning en werk zijn de creatieve hosts op Airbnb ook enthousiast over het delen van de culturele hotspots die Amsterdam te bieden heeft. Het afgelopen jaar heeft 93 procent van de Amsterdamse creatieve hosts culturele en artistieke instellingen aanbevolen aan gasten. Airbnb bezoekers in Amsterdam gaven gezamenlijk meer dan 70 miljoen euro uit aan culturele instellingen.
‘Met het Stedelijk, de Rietveld Academie en een bruisende culturele sector is het geen wonder dat veel van de Amsterdamse hosts werkzaam zijn als kunstenaar, artiest of designer’, zegt Hadi Moussa, General Manager Noord-Europa van Airbnb. ’We zijn trots op de ondersteunende rol van Airbnb in het verzorgen van extra inkomsten voor duizenden gepassioneerde en creatieve hosts in Amsterdam en de actieve bijdrage die zij leveren aan de culturele en creatieve instellingen in de stad.’